tirsdag 2. mars 2010

Folkedikting



Gjennom mange år har folkediktningen blitt fortalt muntlig fra generasjon til generasjon. På denne måten lever folkediktningen fortsatt den dag i dag. Eksempler på folkediktning er for eksempel folkeviser, sagn og eventyr. Før i tiden fantes det selvfølgelig ikke tv, data osv. dagens underholdning var da kanskje en samling der man sang og fortalte eventyr. I Norge har vi blant annet Asbjørnsen og Moe som samlet folkeeventyr og i Tyskland brødrene Grimm. De mest kjente folkeeventyrene i Norge er selvfølgelig eventyrene om Askeladden.

Folkeeventyrene hadde det til felles at de hadde ofte samme begynnelse; "det var en gang" og slutt; "så levde de lykkelig i alle sine dager". De hadde også samme kjennetegn som bruken av de magiske tallene som 3, 7 og 12. Dette gjorde det enkelt å huske og gjenfortelle. Den første nedskrivingen skjedde så tidlig som på 1200-tallet, der blant annet sagn ble skrevet ned. Senere på 1800-tallet skjedde den virkelige nedskrivingen hvor også eventyrene ble skrevet ned.

På bildet til venstre ser du en vandrer som ser på Soria Moria. Maleriet heter "Soria Moria" og er malt av Theodor Kittelsen. Dette er et eksempel på kunst som er inspirert av folkediktningen.